Ką reiškia pėdkelnių denai ir kaip pagal tai išsirinkti pėdkelnes?

Publikuota 2021-06-08

Vienas iš pėdkelnių atributų, kurį visada pamatysite aprašyme yra ,,Den‘‘ kiekis. Bet ką tas skaičius reiškia ir kaip atrodo skirtingų denų pėdkelnės?

 

Kas tai pėdkelnių denai?

Paprastai tariant – denai reiškia pėdkelnių siūlų tankį ir svorį. Pavadinimas ,,Den‘‘ yra kilęs iš viduramžių prancūzų monetos, vadinamos ,,Denaras‘‘, kurios svoris buvo toks pat kaip 9000 m. šilko pluošto, taigi viena šilko gija – 1 denas. Jei 9000 metrų siūlų sveria 10 gramų, tai visos iš jų megztos pėdkelnės bus 10 denų.

 

Kadangi denai nurodo siūlų tankį ir svorį, nereiškia, kad pėdkelnės su tiek pat denų gali atrodyti identiškai. Tai priklauso nuo siūlų supakavimo arba mezgimo atviresniu pynimu. Todėl viena pora gali būti mažiau ar daugiau skaidri už kitą. Kraštutinis pavyzdys būtų tinklinės pėdkelnės – jos gali būti nors ir 200 denų, bet kojos vis tiek  bus atviros ir permatomos.

 

Taip pat reikėtu paminėti, kad denai dažniausiu atveju yra apvalinami iki 5 arba 10. Beveik niekada nesusidursite, pavyzdžiui, su ,,67 DEN‘‘. Išimtis yra tik tada, kai kalbama apie labai plonas pėdkelnes, pavyzdžiui: 6, 7, 8, 9 denai. Tai yra todėl, nes plonuose pėdkelnėse net kelių denų skirtumas yra labiau įtakingesnis nei storesnėse pėdkelnėse.

 

Kuo daugiau denų – tuo tvirtesnės pėdkelnės

Itin svarbu paminėti, jog mažai denų turinčios pėdkelnės (6-10) yra itin plonos, todėl kiekvienas deno kiekio skirtumas turi didelę reikšmę. Jei norite išsirinkti pėdkelnes, kurias dažnai dėvėsite, rekomenduojame rinktis tas, kurios turi mažiausiai 20 denų.

 

Mikropluoštas

Vis labiau populiarėjanti sintetinė trikotažo medžiaga. Mikropluoštas yra ne vieno pluošto tipas, o grupė. Kad kiekvienas pluoštas būtų klasifikuojamas kaip mikropluoštas, jo šilkas turi būti mažesnis nei 1 denas, t. y. smulkesnis. Vėliau šie pluoštai susukami, kad susidarytų storesni siūlai, tačiau kadangi kiekvienas siūlas yra toks mažas, mikropluošto trikotažas yra ypač minkštas.

 

Kaip vizualiai skiriasi pėdkelnės skirtingų denų?

6-10 DEN

Visos pėdkelnės, kurios turi 10 arba mažiau denų, skaitosi kaip labai plonos ir skaidrios. Jeigu išsirinksite kūno spalvos 6 DEN pėdkelnes, kartais net sunku bus jas pastebėti. 6-10 DEN pėdkelnės puikiai tinka karštiems orams, o taip pat jos atrodo elegantiškai ir formaliai, todėl tai yra geriausias pasirinkimas biuro darbui arba proginėms šventėms.

15 DEN

Kaip matome, skirtumas išvaizdoje yra minimalus palyginus su 10 DEN, papildomi 5 DEN atrodys šiek tiek tamsesni.

 

20 DEN

20 DEN pėdkelnės turi tobulą skaidrumo ir ištvermės santykį. Šis variantas dėl šių priežasčių yra populiariausias ir labiausiai mėgiamas. Kokybiškos 20 DEN pėdkelnės tinkamai prižiūrint gali tarnauti Jums labai ilgą laikotarpį.

 

30 DEN

Šios pėdkelnės jau yra klasifikuojamos kaip ,,pusiau permatomas‘‘ arba ,,pusiau nepermatomas‘‘. 30 DEN pėdkelnės užmaskuotų skutimosi bėrimą ar mėlynę, bet tikrai ne tatuiruotę.

 

40 DEN

Kaip ir 30 DEN, 40 DEN storio pėdkelnės yra gan populiarios. Šios pėdkelnės vis dar priskiriamos ,,pusiau nepermatomos‘‘ kategorijai. Jos yra lengvai permatomos, todėl dažniausiu atvėju pilnai užmaskuoti kojas nepavyks, jeigu to siekiate.

 

50 DEN

50 DEN pėdkelnės jau yra priskiriamos prie ,,nepermatomos‘‘ kategorijos. Jau pėdkelnės ant kojų atrodo tikrai tamsios.

 

60 DEN

Pagal išvaizdą, tokio storio pėdkelnės yra labai panašios į 50 DEN. Rekomenduojame 50 DEN ir 60 DEN pėdkelnes rudeniui ar pavasariui ir jeigu norite grynai juodos (ar kitos vienspalvės) spalvos – tai yra puikus pasirinkimas!

 

70 DEN

Šios pėdkelnės išlieka nepermatomos net jeigu sulenkiate kelį arba kitaip ištempiate.

 

80 DEN

Šimtu procentu nepermatomos, tai yra puikus pasirinkimas šaltesniu metu.

 

100+ DEN

Taip pat nepermatomos, idealiai tinka žiemai, kojos tikrai nesušals!

 

Šioje lentelėje vizualiai parodytos vienos spalvos pėdkelnės su skirtingais denais

 

 

Jeigu kils daugiau klausimų - kreipkitės info@tavopatogumui.lt, mielai padėsime!